Първият порцелан е произведен през 7. век в Китай. Този бял и красив материал е смес от бяла глина, кварц и спояващия минерал фелдшпат. Изработката на порцеланови съдове съвсем не е лесен процес - след моделирането, те се пекат при изключително висока температура до 1460°C. В Китай производството на порцелан се смята за истинско изкуство. А съдовете за хранене и порцелановите фигурки, запазени през вековете, и днес будят възхищение заради фината си декорация и форми.
В Европа порцелан се произвежда едва от 18. век като първите запазени образци са от Германия. Наричали порцелана "бяло злато", не само заради красотата му. Цената му преди два века наистина била "златна". Порцелановите съдове се смятали за специални подаръци, които се ползвали само при изключителен повод, в никакъв случай в ежедневието. Днес порцеланът е с различен статут - ценим красотата му, но го ползваме и без специален повод.
Почти всеки дом разполага с красиви порцеланови съдове. Ценим не най-скъпите сред тях, а тези, които ни напомнят за хора и моменти. Усещането да държиш в ръцете си чаша, която е принадежала на предците ти, е наистина несравнимо. Ако разполагаме с толкова ценни порцеланови съдове, обикновено не ги ползваме всеки ден. Как да ги съхраняваме така, че един ден да ги предадем на собствените си деца?
На първо място, съхранявайте най-ценния порцелан на сигурно място - в затворен шкаф или зад стъклена витрина. Защитете порцелана от прах и повреди, дори ако искате да е изложен на показ. Когато подреждате порцеланови чинии една в друга, увийте всяка в плат или хартия, така че да предотвратите евентуални повреди.
Ако разполагате със стар порцелан с рисувани орнаменти, не го мийте в миялна машина. Боите, използвани преди десетилетия, не са устойчиви на новите и агресивни препарати за миене. Някои от рисунките могат да се изгубят дори и след едно измиване. Мийте порцелана на ръка - с хладка вода и с мека гъба. Не използвайте метална гъба или груба четка, защото те могат да надраскат емайлираната повърхност. За да предотвратите удар в мивката, покрийте повърхността й с плат преди измиване или ползвайте голяма пластмасова купа. След измиването, подсушете внимателно с кърпа.
Порцеланът по правило се мие на ръка. Ако обаче е произведен в последните години, твърде вероятно е той да е устойчив на силни почистващи препарати. Преди да поставите в миялната машина, проверявайте означенията на самия съд или общата опаковка - всеки производител означава устойчивостта на произведения порцелан. Обикновено в машина могат да се мият съдове от бял порцелан, без декорация и с по-плътен слой емайл, който е труден за надраскване.
Порцеланът с глазирана декорация обикновено също е подходящ за миялна машина. Глазурата е слой, който се получава при двойно изпичане на порцелана и това го прави по-устойчив от обикновения. Не забравяйте да извадите порцелана от миялната машина веднага след измиването. Подсушете с мека кърпа и поставете на сигурно място. Ако спазвате тези прости правила, ще се радвате на порцелана дълго време и дори ще предадете любимите си съдове на следващото поколение.